فلش مموری
فلش مموری ها در واقع حافظه هایی خارجی هستند که می توان آن ها را به کامپیوتر، موبایل و حتی کنسول های بازی و… متصل کرد و اطلاعات و فایل ها را بر روی آن ها ذخیره نمود.
بسیاری از ما نیز بخش زیادی از اطلاعاتمان را بر روی همین فلش ها ذخیره می کنیم.
تاریخچه
اولین فلش مموریها توسط دکتر فوجیو ماسوکا(Masuoka Fujio) اختراع شد.
دکتر ماسوکا که کارمند شرکت توشیبا بود و در سال ۱۹۸۴ توانست اولین تراشههای تجاری فلش مدل NOR را اختراع کند.
نام فلش را همکار دکتر ماسوکا، آقای شوجی آرییزومی(Ariizumi Shoji) بر روی آن گذاشت.
منشاء اسم گذاری آن نیز بر اساس فرآیند پاک کردن محتویات فلشها بوده است.
زمانی بود که جهت جابه جایی اطلاعات از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر می بایست از فلاپی استفاده می کردیم . فلاپیها دارای میزان حافظه کمی بودند و بیشترین کاری که می توانستیم با فلاپی انجام دهیم جا به جایی فایلهای کمتر از ۲ مگابایت بود.
پس از فلاپیها، سی دیها وارد بازار ذخیره سازی اطلاعات شدند؛ در یک عدد سی دی تقریبا تا حجم 700 مگابایت میتوان اطلاعات را ذخیره و نگهداری کرد. بعد از سیدیها، دی وی دیها (DVD) به روی کار آمدند.
میزان ظرفیت اطلاعاتی CD بیشتر از DVD و ظرفیت آن 4GB بود. برای تهیه CD و DVDها نیاز نبود تا پول زیادی هزینه کنیم و کم هزینه بودن CD و DVDها باعث محبوبیت این نوع از حافظهها در دوران خودشان شد.
در نهایت در سال 1985 میلادی فلش مموری وارد بازار شد که دارای ظرفیتهای بیشتر از فلاپیهای CD و DVDها را داشت و نقطه ضعفهای آن ها را نداشت.
فلش مموری در واقع یکی از حافظه های پرقدرت است که از ترکیب حافظه های قدیمی که توانایی پاک شدن و حافظه هایی که توانایی دوبار پاک شدن را دارند گرفته شده است.
مسئله قابل اهمیت دیگر ابعاد کوچک این وسیله می باشد.
فلش مموری های معمولی اغلب به اندازه یک بند انگشت می باشند که جای کمی را می گیرند.
در صورتی که مقدار امنیت اطلاعات در فلش مموری نسبت به DVDو CD در درصد بالاتری می باشد و از خط افتادن بر روی آن اثری نیست.
فلش مموری چیست؟
با ادغام حافظه های قدیمی که قابلیت پاک شدن و E2PROM که قابلیت 2 بار پاک شدن را دارند حافظههای بادوامی ساخته شد که Flash Memory نام دارد.
یکی از مزایای فلش مموری در مقایسه با EPROM، قابلیت الکترونیکی پاک شدن آن است.
تا زمانی که تعداد فراوانی از مدارها به تراشه اضافه شود امکان پاک کردن جداگانه حافظه از هر خانه وجود ندارد و همین مسئله باعث بالا رفتن قیمت فلشها میشود.
به همین دلیل تولید کنندگان فلش مموری به سود سیستم از این عملکرد صرف نظر کردهاند.
امروزه میتوانید فلش مموریها را به شیوه انتخابی و به دفعات پاک کنید و بخشهای پاک شده را با فایلهای دیگری جایگزین کنید.
کارکرد فلش مموری
حافظه فلش دارای شبکههایی است که از ستونها و سطرها تشکیل شده و در نقطه اتصال هر سطر یا ستون، ۲ ترانزیستور مورد استفاده قرار میگیرد که توسط یک لایه نازک اکسید از یکدیگر جدا شدهاند.
Floatig Gate به قسمت سطر اتصال داده میشود و Control Gate نیز فقط به ستون اتصال داده میشود.
در زمانی که لینکی وجود داشته باشد در ترانزیستور مقدار ۱ ذخیره میشود.
عملیاتی به نام Fowler-Nordheim tunneling برای تبدیل مقدار یک به صفر مورد استفاده قرار میگیرد.
برای جابجایی محل الکترونها در Floating Gate از Tunnling استفاده میشود.
شارژ الکتریکی با ولتاژ حدود ۱۰ تا ۱۳ ولت به Floating gate از ستون BitLine شروع میشود سپس به Floating Gate میرسد و در آخر نیز خارج میشود (به زمین انتقال پیدا میکند).
شاید در هنگام خرید فلش به این نکته توجه نکنید اما باید بدانید که نوع USB موضوع بسیار مهم و قابل توجهی است.
به عنوان مثال با داشتن یک فلش با قابلیت اتصال OTG می توانید فلش مموری خود را به موبایل وصل کنید و دیگر نیازی به استفاده از تبدیل های OTG نخواهید داشت.
فلش مموری USB.2
این مدل از فلش مموری در سال ۲۰۰۰ میلادی معرفی شد؛ اغلب سیستم های موجود در جهان که قبل از سال ۲۰۱۱ میلادی وارد بازار شده اند، از نسخه USB 2.0 استفاده می کنند. نسخه دوم USB توانایی انتقال داده با سرعت حداکثر ۴۸۰ مگابیت در ثانیه را دار است که در مقایسه با نسخه اول آن، بسیار سریع تر عمل می کند.
فلش مموری USB.3
این مدل از USB ، آخرین و جدید ترین نسخه ارائه شده از این تکنولوژی می باشد که در سال ۲۰۰۸ معرفی شد و در مقایسه با نسخه های قبلی، برتریهای بیشتری دارد. USB 3.0 توانایی انتقال داده، با سرعت ۴.۵ گیگابیت در ثانیه را دارد
امکان رمزنگاری و امنیت فایلها
اگر از فلش مموری جهت جابجایی اطلاعات و ذخیره استفاده می کنید، می توانید بر روی فلش مموری خود رمز بگذارید در این صورت غیر از شما هیچ شخصی دسترسی به فایلهای شما نخواهد داشت.
طراحی و سایز
بعضی از فلش مموری ها به اندازه ای کوچک هستند که به آسانی گم می شوند و یا گروهی هستند که دارای درپوشی هستند که مدام مفقود می شوند، تلاش کنید با توجه به کاربردی که از فلش دارید آن را انتخاب کنید.
مورد قابل توجه بعدی وزن فلش مموری است. در رابطه با طراحی و رنگ و… هم می توان گفت که اگر به نمونه های فانتزی علاقه مندید، نمونه های مختلفی در بازار هستند که باید توجه داشت که انتخاب از فلش مموری های بی نام ونشان نباشد.