شارژرها یکی از مهمترین لوازم جانبی گوشیهای هوشمند به شمار میروند. در فرایند شارژ شدن یک گوشی جزئیات سیم شارژ آن میتواند تاثیر مستقیم برروی بازدهی شارژر و زمان کامل شارژ شدن گوشی بگذارد. برخی از این جزئیات شامل طول سیم، جنس سیم استفاده شده و مواردی از این دست میباشند. امروز سایت بابانو قصد دارد به بررسی تاثیر این جزئیات کوچک برروی عملکرد شارژ گوشی بپردازید. با ما همراه باشید تا بدانید کابل شارژ گوشی چقدر میتواند فرایند شارژ شدن را دستخوش تغییرات گوناگون نماید.
وسایل الکتریکی چگونه شارژ و یا روشن میشوند؟
تمامی لوازم الکتریکی و یا الکترونیکی برای فعالیت به برق نیاز دارند. هر دستگاه با توجه به مدل ساخت به مقداری برق معین و پارامترهای خاصی نیازمند است. پس کاری که یک شارژر انجام میدهد این است که برق موردنیاز یک گوشی را تنظیم و آن را به سمت باتری هدایت میکند.
اما همه چیز به این سادگی نیست. کابل usb شارژر و تمامی کابلهای دیگر، از مجموع چندین سیم تشکیل شدهاند. هر سیم، به اندازه خاصی مقاومت الکتریکی دارد. این مقاومت الکتریکی باعث اتلاف انرژی میشود. این اتلاف انرژی نیز تاثیر مستقیمی برروی ولتاژ میگذارد و باعث کاهش آن میشود.
با این وجود طول کابل شارژ گوشی تنها پارامتری نیست که برروی کاهش ولتاژ و کیفیت شارژ یک وسیله تاثیر میگذارد. عوامل دیگری نیز مانند دما، جنس ماده استفاده شده در سیم و سطح مقطع سیمها نیز تاثیری مستقیم برروی کیفیت شارژ گوشی دارند.
بیشتر بدانید: کابل شارژ Micro USB ،کوچک و زیبا و کاربردی!
هرچه دما بیشتر باشد، مقدار مقاومت سیم نیز بیشتر و در نتیجه کیفیت شارژ کمتر است. از این نکته میتوان نتیجهگیری کرد که بعد از مدت طولانی شارژ کردن با یک سیم، بازدهی آن کاهش پیدا میکند. پس به صورت طولانیمدت از یک کابل استفاده نکنید.
جنس مادهای که سیم از آن ساخته شده است نیز تاثیر مستقیمی برروی مقدار مقاومت الکتریکی آن دارد. البته نمیشود این مورد را یک پارامتر مؤثر در بازده شارژ به شمار بیاورد زیرا جنس کابل usb شارژر ها و سایر شارژها از مس است. مس ارزانقیمت است و مقاومت کمی نیز دارد.
آخرین مورد سطح مقطع سیم است. هرچه سطح مقطع یک سیم بیشتر باشد، مقدار مقاومت الکتریکی آن کمتر است. به بیانی دیگر هرچه یک سیم نازکتر باشد، از مقاومت بیشتری برخودار است. البته این مورد را شرکت سازنده سیم تعیین میکند.
آیا کابل usb شارژر بلندتر به معنی زمان شارژ بیشتر است؟
با توجه به توضیحات بالا، آیا میشود نتیجه گرفت که هرچه طول یک سیم بیشتر باشد، زمان شارژ کردن گوشی نیز بیشتر است و گوشی ما دیرتر شارژ میشود؟ خوب حقیقتاً خیر! این نتیجهگیری غلط و اشتباه است. دلیل آن تغییری است که شرکتهای سازنده برروی سطح مقطع اعمال میکنند.
شرکتهایی که برند نیستند و محصولات باکیفیتی تولید نمیکنند، برای اینکه از افت پتانسیل سیمهای غیراستاندار خود جلوگیری کنند سطح مقطع آنها را به مقدار زیادی افزایش میدهند. این مقدار افزایش سطح مقطع از افزایش مقاومت سیم جلوگیری میکنند و افت پتانسیل را نیز کاهش میدهد.
البته این کار باعث میشود که سیم از کیفیت مطلوبی برخودار نباشد و بعداً مشکلاتی را برای شارژ و گوشی به وجود بیاورد. با این حال، سیمها و کابلهای شارژ استاندارد از چه الگویی برای ساخت سیمهای خود استفاده میکنند؟
بیشتر بدانید: کابل OTG آیفون، فلش خود را به گوشی اپلتان وصل کنید!
بر اساس استانداردهایی که از سمت سازمان و نهاد نظارتی USB-IF ارائه شده است، حداکثر مقدار مجازی که یک کابل usb شارژر میتواند افت پتانسیل داشته باشد 0.5 ولت است. در شرایط ایدهآل جریانی به اندازه 3 آمپر و شدت 5 ولتاژ 15 وات دریافت میکند. با افت پتانسیل 0.5 ولت توان مصرفی به 13.5 کاهش مییابد. این مورد یک مثال بود و هرگوشی با توجه به باتریاش به جریان برق متفاوتی نیز دارد.
در پایان باید گفت، طول سیم باعث افت مقاومت سیم میشود. ولی ما به عنوان خریدار و مصرفکننده نباید نگران این موضوع باشیم. بیشتر سیمهای موجود در بازار 1 الی 2 متر طول دارند و از استانداردهای USB-IF پیروی میکنند.
پیشنهاد میشود که حتماً از کابلهای برند استفاده کنید تا مطمئن شوید کابلتان استانداردهای جهانی را رعایت میکند. شاید کابلهای غیر استاندارد ارزانتر باشند ولی بازده کمتری دارند.
حداکثر طولی که یک کابل usb شارژر باید داشته باشد چقدر است؟
نمیشود به صورت کلی نظری درباره طول سیم شارژر دارد. طول هر سیم با نسل یواسبیایی که از آن استفاده میکند، ارتباط مستقیم دارد. این مقدار توسط شرکت USB-HF، که در بخش قبلی به بررسی آن پرداختهایم، تعیین میشود.
بر اساس قوانین این سازمان USBهای نسل اول، میتوانند سیمی به طول حداقل 3 متر و حداکثر 5 متر داشته باشند.
بیشتر بدانید: خرید عمده لوازم جانبی موبایل، بهترین لوازم جانبی موبایل
بر اساس قوانین USB-IF کابل شارژ گوشی هایی که از نسلهای دیگر استفاده میکنند موظف هستند که عملکرد و تاخیر انتشار سیگنال را مورد بررسی دقیق قرار بدهند و مقدار افت سیگنال را به حداقل مقدار ممکن و قابل دستیابی برساند.
بر این اساس کابلهایی که بر USB 3.2 مبتنی هستند و در دستهبندی در رده نسل 1 قرار میگیرند، باید حداقل 2 متر و حداکثر 3 متر طول داشته باشند. مدلهای دیگر این USB، شامل مدلهای USB 3.0 و USB 3.1 میباشند.
همچنین کابلهایی که در زمینه USB 3.2 نسل دوم قرار میگیرند، میبایستی که حداکثر 1 متر طول داشته باشند. باقی USB هایی که در این دسته قرار میگیرند شامل USB 3.1 و USB 3.1 نسل ۲ و کابل USB 3.2 نسل 2*2 میباشند.
همچنین باید به این نکته اشاره کرد که USB 4 باید حداکثر 80 سانتیمتر طول داشته باشند.
در پایان باید اشاره کرد که سازمان USB-IF برای کابلهای USB 3.2 Gen 1 نوع C و USB 2.0 نوع C حداکثر طول بیشتری را پیشنهاد میدهد. دلیل این موضوع این است که این سیمها قدرت و بازدهی بیشتری در زمینه انتقال اطلاعات و انرژی دارند. بر اساس نظر این سازمان این مدل کابلها حداکثر میتوانند 2 الی 4 متر طول داشته باشند.
سخن پایانی:
به نظر شما طول کابل شارژ گوشی تا چه اندازهای میتواند برروی عملکرد و بازده شارژر شما تاثیر دارد؟ آیا این مقدار به قدری است که میتواند کیفیت شارژ را کاهش دهد؟ نظرات خود را درباره این مقاله برای ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.