خصوصیات اصلی ویندوز 8.1
در ادامه به خصوصیات اصلی و بارز ویندوز 8.1 نسبت به ویندوز های 7 و 8 پرداختیم و می توانید نسخه اورجینال ویندوز 8.1 را از فروشگاه بابانو دریافت کنید.
زمان بوت ویندوز 8.1
رایانههای که دارای ویندوز 8 هستند تنها در طی 10 تا 15 ثانیه بوت میشوند و این زمان بر روی هارددیسکهای SSD از این هم سریعتر است. آن روزها که وقتی منتظر روشن شدن سیستم خود بودیم باید یک فنجان چای آماده میکردیم دیگر گذشته است.
اما این سرعت چگونه به دست آمده است؟ مهندسان مایکروسافت حالتهای هایبرنیشن (Hibernation) و خاموش کردن را در ویندوزهای 8 و 8.1 با هم ترکیب کردهاند و از یک حالت بوت ترکیبی استفاده میکند که اجازه میدهد رایانه بهمراتب سریعتر بوت شود. کرنل (Kernel) ویندوز اجازه میدهد که به جای این که آن را کاملاً خاموش بکنیم به حالت هایبرنیشن ببریم و با استفاده از آن در طی چند ثانیه مجدداً آن را بوت کنیم.
خصوصیات شرکتی ویندوز 8.1
ویندوز 8.1 خصوصیات شرکتی بیشتری نسبت به ویندوز 7 دارد. با معرفی امکان Windows to Go در نسخه شرکتی ویندوز 8، کاربران میتوانند نسخه شخصیسازیشدهای از ویندوز را از طریق یک یواسبی یا هر رایانه دیگر که ویندوز 7 یا 8 را اجرا میکنند در اختیار داشته باشند. این امکان همچنین باعث میشود که فروشگاه ویندوز به طور پیشفرض فعال باشد و کاربران به برنامههای مختلف روی رایانههای متفاوت دسترسی داشته باشند.
مدیران فناوری اطلاعات میتوانند به طور مجازی ویندوز را بدون هیچگونه نرمافزار شخص ثالث اجرا کنند. افزودن پشتیبانی Hyper-V به نسخه ویندوز 8.1 امکان اتصال به سرور را ایجاد میکند.
ویندوز 8.1 در مورد دستگاههای متحرک نیز پشتیبانی بهتری دارد و امکانات پرینت سریع از طریق NFC و بهبود تأیید هویت بیومتریک، مقاومت در برابر بدافزارها و رمزنگاری را نیز ارائه میدهد.
اما بخشهای فناوری اطلاعات در سراسر جهان نسبت به نسخههای قدیمیتر ویندوز، استقبال سردتری از ویندوز 8 داشتند. درواقع HP اظهار کرده است که ویندوز 7 محبوبترین گزینه برای شرکتهایی محسوب میشود که قصد ارتقا از نسخه ایکسپی دارند.
مدیر پروژه اچ پی، جف وود میگوید: «[کسبوکارها] ویندوز 8 را نادیده گرفتهاند.»
شرکتها بیشتر از هر چیز به ثبات اهمیت میدهند و ویندوز 7، امتیازات زمان، آشنایی، تست گسترده و تطبیقپذیری کامل را در خود دارد.
افرادی که از نسخه 8 به نسخه 8.1 ویندوز ارتقا یافتهاند نیز دچار مشکل شدهاند و شکایتهایی در مورد خراب شدن برخی چیزهای ساده مانند پرینت گرفتن پس از آپدیت شنیده میشود.
عملکرد
مایکروسافت از ویندوز 8 به عنوان یک راهنما استفاده میکند که تحت آن موتور خود را اصلاح میکند و نتیجه آن یک سیستم بسیار سریعتر است که منابع کمتری نسبت به قبل مصرف میکند. این نکته آن را به گزینه بهتری نسبت به ویندوز 7 برای رایانههای ارزانقیمتتر میکند.
اصول طراحی مجدد و استفاده از رنگهای ساده و جلوههای ویژه کمتر نیز در افزایش سرعت و حفظ منابع در مقایسه با حالت Aero Glass ویندوز 7 مؤثر بوده است.
درمجموع ویندوز 8.1 برای استفاده روزمره بهتر است و تست گسترده مانند PCMark Vantage و Sunspider بهبودهایی را نشان میدهد. ولی تفاوت چندان زیاد نیست.
رابط کاربری
رابط کاربری پیش روی کاربر که جزو مشخصات ویندوز 8 است به محل بحث جدی از زمان معرفی بدل شده است و چند دلیل برای این موضوع وجود دارد. از نظر برخی افراد بازطراحی گسترده همواره موجب میشود که حس شود دو سیستمعامل در هم ادغام شدهاند و این بزرگترین جزء مورد بررسی جدیدترین نسخه از سیستمعامل ویندوز بوده است.
وقتی کاربران وارد صفحه ابتدایی رایانه میشوند با صفحه آغازین ناآشنایی مواجه میشوند که شامل برنامهها و کاشیهایی هستند که به طور مستقیم بروز میشوند. این رابط مترو همه چیز را به شکل برنامه کرده است که شامل حالت کلاسیک دسکتاپ که اغلب افراد ترجیح میدهند نیز میشود. علاوه بر آن برنامههایی مانند مرورگر اینترنت 11 برای صفحههای لمسی عالی هستند اما در مورد صفحههای غیر لمسی چندان نمیتوان مطمئن بود.
ولی حتی علیرغم این واقعیت که در ویندوز 8.1 دکمه شروع پس از انتظارهای زیاد دوباره بازگشته است، دسکتاپ هنوز در ویندوز 8 کمی غریب به نظر میرسد. البته این مسئله به بازگشت دکمه شروع مربوط نیست بلکه صرفاً به تغییر بین صفحههای مختلف مربوط میشود.
این رابط بازنگری شده موجب ایجاد دودستگی در میان کاربران شده است و کم نیستند افرادی که از زمان معرفی رابط مترو (Metro) در مورد آن شکایت داشتهاند. از مهمترین نکاتی که مطرح میکنند این است که رابطی که برای استفاده لمسی طراحی شده است جایی بر روی رایانههای رومیزی ندارد.
ویندوز 8.1 گامهایی در جهت اصلاح این وضعیت برداشته است، ولی به این صورت بوده است که اینک کاربران میتوانند به طور کامل رابط مترو را لغو کنند و مستقیماً وارد دسکتاپ شوند. با صرف زمان اندکی برای تنظیم سیستمعامل میتوان یک نسخه مشابه ویندوز ساخت هر چند تجربهی کاربری نیز اندکی بهبود یافته است.
در نسخه 8.1 ویندوز، بهبودهای جدی در رابط کاربری ایجاد شده است. میتوان در دو نمایشگر، نوار شروعهای مختلف با پسزمینه متفاوت ایجاد کرد. همچنین امکان جستجوی سراسری سریعی در منوی شروع گنجانده شده است که با زدن دکمه ویندوز میتوان به آن دسترسی داشت و بین فایلهای روی رایانه، فایلهای OneDrive، برنامهها، تنظیمات و اینترنت جستجو کرد. حتی میتوان از طریق جستجوگر فایل ویندوز فایلهای OneDrive را جستجو کرد.
امنیت
امنیت هم برای کاربران معمولی و هم کسبوکارها یک مسئله مهم است و ویندوز نیز همانند همه سیستمعاملهای رایج یک هدف مهم برای بدافزارها و ویروسها محسوب میشود.
ویندوز 7 و ویندوز 8.1 خصوصیات امنیتی مشترک زیادی دارند، هر دو آنها از رمزنگاری درایو BitLocker استفاده میکنند ولی نسخه 8.1 به طور پیشفرض آن را فعال کرده است. همواره میتوان بسته ضروری امنیتی مایکروسافت برای ویندوز 7 را بهرایگان دانلود کرد اما نسخه جدیدتر به طور پیشفرض آن را در خود دارد.
بوت شدن ایمن روی سیستمهای UEFI نیز در نسخه 8.1 گنجانده شده است که امکان آلوده شدن بوت لودر از سوی بدافزار را دشوارتر کرده است. رایانههایی که ویندوز 8.1 را اجرا میکنند میتوانند به طور خودکار به VPN ها وصل شوند.