راهنمای خرید پاوربانک و نکات مهمی که باید به آن توجه کنید
پاوربانک یک نیاز اصلی با توجه به گوشی های هوشمند : نیاز و وابستگی روز افزون کاربران بـه گوشی های هوشمند و کاهش عمر باتری این گجت ها در چند سال اخیر باعث پیدایش گجت هایی بنام Power Bank شده اسـت؛ همانگونه کـه میدانید این گجت ها در واقع باتری هایی هستند کـه پس از شارژ شدن توسط برق شهری و یا با استفاده از انرژی خورشیدی میتوانند نقش یک شارژر همراه را برای گوشی هوشمند و دیگر گجت های شـما بازی کنند.
برترین های تولید کنندگان پاور بانک از نظر کیفیت و مقرون به صرفه بودن : شیاومی ، انکر ، فیلیپس ، وریتی ، انرجایزر
پاوربانک مخصوص گوشی هوشمند و تبلت
ظرفیت پاوربانک
یکی از نکات مهمی که باید قبل از خرید پاوربانک بدان توجه کنید، ظرفیت آن است. اولین و مهمترین مشخصهی پاوربانکهای طرفیت آنها است که با واحد میلیآمپرساعت بیان میشود. ظرفیت پاوربانک به کاربر نشان میدهد چند بار میتوانید با پاوربانک باتری دستگاه خود را شارژ کنید.
مثلا ممکن است شما با توجه به موقعیت کاری خود نیاز به پاوربانکی داشته باشید که طی روز حداقل دو بار بتواند گوشی هوشمند را شارژ کند؛ در حالی که فرد دیگری تنها نیاز به پاوربانکی داشته باشد که بتواند تا ۵۰ درصد باتری گوشی هوشمند خود را با آن شارژ کند.
ظرفیت اسمی و ظرفیت واقعی پاوربانک
یکی از موضوعاتی که اغلب کاربران پاوربانک با آن مواجه میشوند این است که ظرفیت پاوربانک در عمل آن چیزی نیست که در حین خرید یا در برگه مشخصات محصول درج شده است. پاوربانک دارای ظرفیت اسمی و یک ظرفیت واقعی است. مثلا وقتی پاوربانکی با ظرفیت ۱۰٬۰۰۰ میلیآمپرساعت خریداری کردهاید و باتری گوشی شما نیز ۲۰۰۰ میلیآمپرساعتی است؛ انتظار دارید ۵ بار بتوانید باتری گوشی خود را با این پاوربانک شارژ کنید، ولی در عمل فقط ۳ بار میتوانید این کار را انجام دهید.
آنچه در برگهی مشخصات پاوربانک بهعنوان ظرفیت مطرح میشود، ظرفیت اسمی پاوربانک است. معمولا پاوربانکها در عمل دو سوم ظرفیت اسمی خود میتوانند شارژ کنند. دلیل عدم انطباق ظرفیت اسمی و ظرفیت واقعی این است که میلیآمپرساعت، واحد اندازهگیری ظرفیت باتری در ولتاژ ۳.۵ ولت است. در صورتی که گوشیهای هوشمند در حالت عادی با ولتاژ ۵ ولت شارژ میشود.
علاوه بر این، در طول فرآیند شارژ شدن باتری، بهدلیل مقاومت کابلها و اتصالات، هرز انرژی هم باید در نظر گرفته شود. اگر دقت کرده باشید، حین عملیات شارژ، اغلب گوشیهای هوشمند کمی گرم میشوند؛ پس بخشی از انرژی بهصورت گرما بههدر میرود. حداقل ۱۰ درصد انرژی حین شارژ هدر میرود و در بهترین حالت بهرهوری ۹۰ درصدی را هنگام شارژ باتری در اختیار خواهیم داشت.
در برخی از پاوربانکها، راندمان نهایی بهصورت درصد مشخص شده است. بدین ترتیب کاربران میتوانند با استفاده از آن و ظرفیت اسمی، ظرفیت واقعی دستگاه را محاسبه کنند. بهرهوری پاوربانکها عموما بین ۶۰ تا ۹۰ درصد است.
سایر مشخصه و قابلیتهای پاوربانکها
شدت جریان
علاوه بر محاسبهی ظرفیت مورد نیاز، باید شدت جریان خروجی پاوربانک را نیز مورد توجه قرار دهید. برخی پاوربانکهای دارای پورتهای متعددی هستند و از هر پورت میتوانید خروجی با شدتجریان متفاوت بگیرید. مثلا ممکن است شما برای شارژ کردن دستگاه خود نیاز به پاوربانکی با خروجی USB و دو شدت جریان مختلف مثلا یک آمپر و ۲.۱ آمپر نیاز داشته باشید.
ظرفیت و شدت جریان خروجی، جزو پارامترهای مهم در انتخاب پاورباک هستند. شدت جریان خروجی پاوربانک میتواند بسیار متنوع باشد و با توجه به نیاز خود باید پاوربانک مورد نظرتان را تهیه کنید. بسیاری از پاوربانکهای بازار، دارای دو پورت با دو شدت جریان مختلف هستند، ولی در بازار پاوربانکهایی با یک پورت هم بهفروش میرسند. مثلا اگر دستگاه شما نیاز به شدت جریان ۲.۱ آمپر داشته باشد و پاوربانک شما تنها دارای پورت شدت جریان یک آمپری باشد، باتری خیلی کند شارژ میشود.
سرعت شارژ باتری دستگاه توسط پاوربانک
وقتی از پاوربانک استفاده میکنید، بیشک دوست دارید باتری دستگاه شما هر چه سریعتر شارژ شود. سرعت شارژ پاوربانک، به شدت جریان خروجی آن بستگی دارد. برخی مدلهای معمولی پاوربانک تنها خروجی با شدت جریان یک آمپر را در اختیار شما قرار میدهند، ولی پاوربانکهای پیشرفتهتر، میتوانند شدت جریان ۲ آمپر یا بیشتر را هم در خروجی خود در اختیار کاربر قرار دهند. وقتی شدت جریان بیشتری در خروجی پورتهای پاوربانک در اختیار کاربر قرار داشته باشد، بالطبع بر سرعت شارژ شدن تاثیر میگذارد.
یکی دیگر از موضوعات مهم در مورد سرعت شارژ باتری دستگاه توسط پاوربانک، فناوری بهکار برده شده در پاوربانک است. اگر پاوربانک از فناوری شارژ سریع بهره برده باشد، بالطبع سریعتر باتری دستگاه شما شارژ میشود. برخی پاوربانکهای بازار از فناوری شارژ سریع ۲.۰ یا ۳.۰ کوالکام بهرهمند هستند که در صورتی که باتری دستگاه شما با این فناوریها سازگاری داشته باشد، میتوانید پاوربانکی خریداری کنید که باتری دستگاه شما را سریعتر شارژ کند.
پاوربانک با فناوری شارژ سریع ۱.۰ معمولا دارای ولتاژ خروجی ۵ ولت و حداکثر توان ۱۰ وات است. در حالیکه در فناوری شارژ سریع ۲.۰، خروجی میتواند ۵ ولت، ۹ ولت یا ۱۲ ولت و توان باتری ۱۸ وات باشد. همچنین در فناوری شارژ سریع ۳.۰، ولتاژ خروجی میتواند از ۳.۲ ولت تا ۲۰ ولت باشد و توان خروجی نیز تا ۱۸ وات افزایش پیدا میکند.
اتصالات
یکی دیگر از موضوعات مهم در حین خرید پاوربانک، اتصالات آن است. اکثر این دستگاهها دارای پورت USB هستند که برای شارژ کردن گوشی هوشمند و تبلت بهکار برده میشود. با این وجود، ممکن است شما به بیش از یک درگاه خروجی نیاز داشته باشید و بخواهید همزمان چند دستگاه را شارژ کنید. یا ممکن است نیاز به پورت USB-C داشته باشید. براساس تعداد پورتهای مورد نیاز خود و نوع پورت، پاوربانک مورد نظرتان را خریداری کنید.
در نظر داشته باشید پاوربانکها در کنار درگاههای خروجی، به یک پورت معمولا میکرو USB یا USB نوع C برای شارژ باتری خود مجهز هستند و شارژ گوشیهای هوشمند از این پورت ممکن نخواهد بود.
مقاومت در برابر ضربه و نفوذ مایعات
برخی پاوربانکها برای شرایط آبوهوایی گوناگون و مقاومت در برابر ضربات و نفوذ مایعات طراحیشدهاند. این محصولات برای کاربران همیشه در سفر گزینهای ایدهآلی به شمار میآید.
ابعاد پاوربانک
بیشک ابعاد پاوربانک هم یکی از موضوعات مهمی است که حین خرید باید بدان توجه داشته باشید. بالطبع اگر پاوربانکی با ظرفیت بالا و تعداد پورتهای بیشتر نیاز داشته باشید یا اقدام به خرید نمونههای خورشیدی کنید، ابعاد شارژر همراه شما بزرگتر خواهد بود. پاوربانکها در ابعاد و اندازههای مختلف و در کلاسهای وزنی متفاوت بهفروش میرسند. میتوانید پاوربانک کمتر ۱۰۰ گرم تا بالای ۴۰۰ گرم در بازار پیدا کنید. پاوربانکهای بیش از ۴۰۰ گرم در کلاس وزنی سنگین طبقهبندی میشوند. پاوربانکهای معمولی بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم وزن دارند.
البته در بازار پاوربانکهایی در ابعاد کارت ویزیت هم دیده میشوند که آنقدر باریک طراحی و ساخته شدهاند که میتوانید در کیف پول خودتان قرار دهید و بهراحتی هر کجا خواستید پاوربانک همراهتان خواهد بود. البته نباید توقع ظرفیت بالایی از این دستگاهها داشته باشید.
طول عمر
باتریهای به کار رفته در پاوربانکها، مشابه نمونههای گوشیهای هوشمند است. در نتیجه باتریهای لیتیومیون یا لیتیومپلیمر این دستگاهها نیز طول عمر مفیدی بین ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ بار میتوانند شارژ و دشارژ دارند. در نظر داشته باشید که پاوربانکها به ضربه بسیار حساس هستند و در صورت سقوط از ارتفاع زیاد امکان نشتی مواد شیمیایی یا حتی بروز حادثه را دارد.
نشانگرهای LED
بسیاری از پاوربانکهای بازار، مجهز به نشانگرهای LED هستند که شرایط باتری دستگاه را به کاربر اعلام میکنند. میزان شارژ باقیمانده، اتمام شارژ یا عملیات شارژ شدن پاوربانک توسط این LEDها اعلام میشوند. البته برخی دیگر از پاوربانکهای از نمایشگر کوچکی بهره میبرند تا اطلاعات دقیقتری در این زمینه در اختیار کاربران قرار گیرد.
چراغ قوه
برخی پاوربانکها به چراغ قوه مجهز شدهاند. با این که پاوربانکها کاربرد متفاوتی دارند، اما تجهیز آنها به چراغ قوه، شاید در شرایط خاصی بسیار کاربردی باشد.